Salaris Opleidingen Vacatures
In het kort ...
Welke benaming gebruik jij voor een acceptant? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: .
Wanneer je een financiële of commerciële achtergrond hebt, kan het beroep van een acceptant goed bij je passen. Let wel, voor het beroep van acceptant moet je het leuk vinden om regelmatig contact te hebben met andere mensen, moet je een groot analytisch denkvermogen hebben en moet je goed overweg kunnen met cijfers.
Een acceptant is doorgaans werkzaam voor een verzekeringsmaatschappij, waar we in Nederland een groot aantal van hebben. De kans dat er vacatures voor het beroep van een acceptant worden aangeboden is hierdoor groot. Daarbij is er over het algemeen relatief veel werk in deze sector, mede doordat het aantal verzekeringskwesties niet afneemt door de jaren heen.
Houd er rekening mee dat de hoofdkantoren van de meeste verzekeringsmaatschappijen van Nederland in de Randstad gevestigd zijn. De kans op een baan als acceptant is hierdoor vooral in deze regio groot. In andere regio’s is het aantal vacatures voor acceptanten aanzienlijk kleiner, al zijn ook hier vaak kleinere verzekeringsmaatschappijen actief die zoeken naar geschikte kandidaten voor de functie van een acceptant.
Wat houdt het beroep acceptant in?
Een acceptant is onmisbaar voor een verzekeringsmaatschappij, waardoor er vrijwel altijd vacatures voor acceptanten worden aangeboden. Als acceptant beoordeel je aangevraagde verzekeringen en breng je offertes uit aan nieuwe klanten. Dit betekent dat je kijkt naar de situatie van een consument, om te bepalen of een bepaalde verzekering afgegeven mag worden aan de consument.
Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal jaren rijervaring wat een consument heeft, welk type autoverzekering en vooral welke premie een verzekeringsmaatschappij de consument zal bieden. Vaak ligt de premie van een beginnende chauffeur hoger dan bij een chauffeur met veel ervaring. Dit komt door het feit dat de kans op schade bij een beginnend chauffeur vaak groter is. Naast dit voorbeeld zijn er ook voor andere soorten verzekeringen situaties waarbij de premie voor de ene consument hoger zal liggen dan voor een andere consument.
Het kan ook voorkomen dat je als acceptant wordt ingezet voor de afgifte van een verzekeringspolis. Zeker bij de kleinere verzekeringsmaatschappijen worden werknemers vaak breder ingezet, dan voor de taken waarvoor zij in eerste instantie opgeleid zijn. Het afgeven van een verzekeringspolis houdt in dat je een consument aanneemt voor de verzekeringsmaatschappij en hem of haar voortaan zal verzekeren. Je bekrachtigt dit door de consument zijn of haar verzekeringspolis toe te sturen. De consument heeft vervolgens veertien dagen de tijd om de verzekeringspolis te accepteren of te weigeren.
Werken op de acceptatieafdeling van een verzekeringsmaatschappij
Zeker bij de grotere verzekeringsmaatschappijen in Nederland is er vaak sprake van een heuse acceptatieafdeling. Binnen deze afdeling worden alle binnenkomende verzekeringsverzoeken behandeld en afgewerkt. Het is afhankelijk van de ervaring en opleiding die een acceptant heeft, voor welke taken de acceptant zal worden ingezet binnen deze afdeling. Zoals eerder op deze pagina beschreven werd, zal je met dit beroep voornamelijk administratieve taken binnen deze afdeling op je nemen.
Naast de mogelijkheid om verzekeringsaanvragen van consumenten te beoordelen, kun je ook worden ingezet voor het vaststellen van de omvang van het te verzekeren risico. Dit kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn, zeker als het bijvoorbeeld gaat om het verzekeren van bedrijven. Hoe bepaal je voor een bedrijf wat het risico is wat dit bedrijf loopt en met welke premie dit gepaard moet gaan? Het is voor de verzekeringsmaatschappij van groot belang dat je een realistische en betrouwbare schatting van dit risico kunt maken, omdat het in de toekomst van invloed kan zijn op het uit te keren bedrag van de verzekeringsmaatschappij.
Dit is slechts voor een voorbeeld van een situatie waarbij je als acceptant een indicatie van het te verzekeren risico moet maken. Er zijn nog verschillende andere voorbeelden te bedenken waarbij dit lastig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van een dure auto, een uitgebreide verzameling, enzovoorts.
Het vaststellen van het risico wat een consument met zich meebrengt, kun je ook taken op je nemen als het vaststellen van premies voor consumenten of op het opstellen van de acceptatievoorwaarden voor een verzekering. Op deze manier kies je bij het beroep van een acceptant voor een zeer divers en uitdagend beroep, waarbij je met verschillende financiële aspecten te maken krijgt. Daarbij heb je met dit beroep een grote mate van verantwoordelijkheid, omdat je belangrijke inschattingen moet kunnen maken voor de verzekeringsmaatschappij.
Verschillende specialisaties voor een acceptant
Na het afronden van je opleiding tot acceptant kun je verschillende specialisaties doen. Het is sterk aan te raden om je op een van de verschillende verzekeringstakken te richten, zodat de kans op een baan groter is. Een verzekeringsmaatschappij zal immers liever kiezen voor iemand met zeer specifieke kennis, dan voor iemand die van alles een beetje weet. Bij dit beroep richt je je vaak op een bepaald type verzekering, waardoor juist die specifieke kennis een grote rol speelt bij je sollicitatie.
Je kunt je als acceptant onder meer specialiseren in brandverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen, autoverzekeringen en zorgverzekeringen. Het verschilt sterk per type verzekering, met welke zaken je je tijdens een werkdag bezig zal houden. Het inschatten van medische risico’s voor een zorgverzekering van ernstig zieke patiënten is immers heel iets anders dan het inschatten van het brandgevaar wat een woning of bedrijfspand loopt. Toch zijn beide zaken even belangrijk voor een verzekeringsmaatschappij. Bij lichamelijk letsel of brandschade moet de verzekeringsmaatschappij immers een groot deel van de kosten vergoeden, waarbij je vooraf gemaakte inschatting van het risico een grote rol speelt. Ook is het verstandig om een WFT cursus te hebben gevolgd, wil je werkzaam zijn als acceptant.
Mocht je door de jaren heen toe zijn aan een nieuwe uitdaging, dan is het vaak mogelijk om je om te laten scholen of een extra specialisatie te volgen. Zo kun je ook voor andere takken binnen de verzekeringsmaatschappij worden ingezet. Door de ervaring die je al hebt als acceptant, is het voor veel verzekeringsmaatschappijen zelfs interessant als je kiest voor een extra specialisatie. Bespreek vooraf met je werkgever welke mogelijkheden er binnen de verzekeringsmaatschappij geboden worden. Vaak wordt een dergelijke cursus volledig of gedeeltelijk vergoed.
Direct solliciteren voor het beroep als acceptant?
Op beroepen.nl vind je verschillende vacatures voor het beroep als acceptant binnen de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen.